vänta?



En svensk? En Samuel? I KINA?! Jajjemen! Totalt jätte awesome, det är vad det är!

Lite lustigt, mitt liv känns plötsligt lite verkligare. Nu när jag visat han lite av de ställen jag brukar gå till, vars man handlar och allt sånt så har jag som bevisat att det här stället faktiskt existerar. Verkliga människor som jag känner kan faktiskt befinna sig här. Jag gillar't


I remember when we first me and everything was still a bet



Det är nästa läskigt hur mycket jag gillar den här bilden. Färgerna, ljuset, smutset på fönstret.. det känns så mycket som en bild från en filmkamera. Länge sedan jag var så otroligt nöjd med en bild, om ens någonsin. Vet inte om den är särskilt intressant eller något som kommer fastna på minnet hos andra människor, men för mig är den ungefär allt jag velat uppnå med fotografi. Ett lugnt, fint porträtt med en bra ljussättning och kontrasten mellan ljusa och mörka partier.

Sista fredagen i oktober nu. Betyder ut och träffa svenskarna och norskarna som bor här i Suzhou ikväll, blir nice. Före det ska jag och Emma (bilden) ut med några av hennes kompisar på kareoke. Ska hem och hämta öronproppar först bara, så jag inte råkar ut för något dumt med papper i öronen.. jag har hört att sånt händer en del personer.


!!!

okej, massor av inlägg idag, men det här är ett stort steg!
..tror jag! Det känns stort i alla fall!


Gick nyss från kontoret för att hämta lite vatten, passerade Emma som satt i receptionen och pratade i telefonen. Fyllde på min mugg med vatten...lyssnade på hur hon pratade....något var..annorlunda..
När hon la på luren frågade jag henne om hon pratade på dialekten från hennes hemstad istället för mandarin. DET VAR DET! JAG HÖRDE SKILLNAD! WOHOOO!

NLS

Idag och igår har jag haft som arbetsuppgift att ta bilder av Nordic Lights fabrik i Suzhou till hemsidan dom håller på att bygga. Kan lugnt påstå att jag gjort tråkigare jobb i mina dagar haha










Åh, och bara en sak till...

..har du märkt hur otroligt finspråkiga alla blir då de skriver i bloggar? Ord som ALDRIG skulle användas i vardagligt tal kastas hit och dit när man skriver. "Dock" finns överallt till exempel. Och rykande färskt, jag använde ordet "lingvistik" i förra inlägget... jag menar, NÄR NÅGONSIN I HELA MITT LIV har jag ord som dock eller lingvistik när jag pratar?



Lustigt, det är vad det är.


It's your delight, sir, catching fire from one man to the next

Häromdagen tittade jag tillbaka på hur livet var för några veckor sedan. Jag trodde till exempel att jag kunde hänga med LITE GRANN av vad dom sa här. 1 gång av 100 tror jag att jag sa. Feeel, fel fel fel fel! Som Brasse skulle ha sagt.  Ju mer kinesiska jag lär mig desto mer inser jag hur otroligt borta jag är.

Inlärningsprocessen i kinesiska har kommit av sig litegrann sedan Bao Fei flyttade. Insåg för några dagar sedan hur mycket jag har försummat studierna, så from now on it's skärpning som gäller. Hade nästan glömt bort att jag lovat Patrik att min kinesiska skulle vara bättre än hans när jag varit här i sex månader. För att uppnå det måste jag ta i mer än jag gjort hittills.

Något mer nytt som hänt på senaste, förutom lite insikt i mina lingvistiska begränsningar, jag har en ny rumskamrata. Han heter...Cheng något. Lite hemskt hur fruktansvärt dålig jag är på att komma ihåg kinesiska namn. Hans engelska är faktiskt jämförbar med min kinesiska = inte bra alls. Vår kommunikation består i en blandning av de båda språken, plus en hel del pekande och gestikulerande.
Hans jobb på NL är att lära ingenjörerna här om utomhusbelysning..tror jag..på grund av kommunikationen finns vissa brister. Han har bott med mig i 3 dagar nu, och han ska typ vara här i en MÅNAD! Jag är ju helt van att bo själv, det är värsta omställningen. Typ även om jag inte skulle vilja göra något hellre än att sjunka in i Dan Browns nya bok så kan jag ju inte isolera mig nu när jag faktiskt har någon att umgås med.. så i förrgår gick vi ut och åt skaldjur till middag, och igår spelade vi lite basket. Han är riktigt härlig faktiskt. Fast det har jag märkt att de flesta kineser är. Öppna, pratglada och ruskigt hjälpsamma.
Han klagar inte då jag tittar på Scrubs i alla fall, och han skrattar till och med åt det. Det kan ju inte bli annat än bra.


In a bigger perspective

Det här stipendiet som jag har fått gäller ju som sagt 6 - 12 månader. Upp till ett år har jag möjlighet att få arbeta hos Nordic Light i Kina.
I början när jag kom hit så tänkte jag att jag skulle härda och vara här i 6 månader. Jag insåg ganska snabbt att det inte skulle bli så mycket härdande och att jag kommer klara 6 månader utan några större problem. Men jag har ändå haft målet att fara hem då efter 6 månader ändå. För att återförenas på riktigt med familj och vänner och så, det uppenbara. Men jag har haft en tanke som legat och gnagt någonstans huvudet.
Vad är det egenltigen jag vill hem till? Skellefteå as I know it finns ju inte längre. Jag går inte i skola, jag kommer inte träffa klasskompisar, massor av vänner har redan flytt staden och är ute och reser eller pluggar, och det största av allt, jag ska ändå flytta hemifrån någon gång.

Självklart vill jag inte stanna här för alltid, Skellefteå är ju hemma. Och jag inbillar mig inte en sekund att jag inte saknar alla jag känner. Men jag måste vakna upp ur min vanföreställning om att allt kommer vara som förut när jag kommer hem och inse att livet har börjat göra sig märkbart. Vi växer upp, flyttar ut. Tappar kontakt med vissa, håller kvar med andra.

...Jag vet nästan inte riktigt vad jag menar fortfarande. Jag vill hem, men inte nu. Vet inte när. Saknar alla vänner, saknar att bara gå och ta en fika på Wayne's efter skolan. Men samtidigt så vet jag att det aldrig kommer bli så igen. Kanske liknande, men inte så. På det sättet är Kina bra, det ger mig perspektiv på livet och att förändringar kommer ske och redan sker osv osv osv.

Trots allt prat om att inte vilja fara hem nu så ska det bli riktigt kul att fara hem över jul! Och alla jag känner är fortfarande mer än välkomna att hälsa på här. Ta dina besparingar och ge dom till Finnair, så ger dom dig en flygbiljett till Kina. Det kallas handel hehe.

But if the silence takes you then




http://open.spotify.com/user/trimp/playlist/1nAkDWQyXzqcycv2uMRSFZ


46



Klockan 12 gick jag hemifrån med uppdraget att leta upp The Foreign Language Bookstore, köpa Dan Browns nya och därefter ta mig till Starbucks och dricka kaffe och läsa. Något jag velat göra i mer än en vecka nu. För en bra person skulle det ta knappt en timme. Klockan var över 5 innan jag satt på Starbucks.
Kan kanske berätta om det senare, nu måste jag lägga mig. Jobb imorn och jag är helt utpumpad och kommer förmodligen sova tyngre än Skalman i natt.

Åh, och vintertid i Sverige betyder att jag numera är 7 timmar före.
7 hours ahead. RIP.


Jin tian wo yao qu Shanghai!

Om jag ger ledtråden att "jin tian" betyder idag, och "Shanghai" betyder Shanghai så har du just fått en lagomt saftig gåta serverad. Vad betyder texten?????

尤纳

Andra dagen på nya jobbet. Känns lite konstigt att sitta här vid ett skrivbord i en kontorsstol, med min egen dator, i ett lagomt konditionerat kontor, med en mugg té och jobba. Istället för att sitta på en pall, vid en 50m lång bänk och skruva i skruvar och peta bort klisterlappar.
Ganska skönt.
Det jag gillar mest med det är ljudet. Här blir det aldrig för högt. Arbetsro, kan man kalla det. Delar rum med 4½ ingenjör (Apple är utbildad ingenjör, men har inte varit här tillräckligt länge för att ha full status eller något, jag fattar inte riktigt), och det det enda som hörs är knattrandet från tangenter, telefoner som ringer då och då, någons skype som plingar... och det är det.

Men jag saknar att inte behöva utmana mig själv med att prata kinesiska hela tiden, dom här är ju ändå hyffsade på engelska. Jäkla kineser, varför ska dom lära sig så mycket.


You treat me just like another stranger

Ibland är det hur häftigt som helst med smog. Det tar emot att säga eftersom det är ett molntäcke av miljögifter. Men dagar som idag, kan man inte annat än förundras.
Himlen var helt klar från moln i övrigt idag, strålande sol och en klarblå himmel. Det händer inte allt för ofta. Och jag minns att när jag for till jobbet så tänkte jag att jag kunde nog se fram emot en sagolik solnedgång på vägen hem. Och jag hade rätt. Fortfarande inte ett moln på himlen, men bortåt stan låg smogen som ett tunt täcke. Och bakom smogen var solen. Smogen funkar inte som moln, att de blockerar solen. Istället så kan man titta rätt in i solen. Och i solnedgångstimmar bakom smogen så är den klotrund och lysande röd. Det är hur häftigt som helst.

Don't turn your back on me I won't be ignored






The very worst part of you is me

Fick just bekräftelse på att pappa varit och bokat resor till och från Kina. Det känns så lustigt att titta på den där bokningen för den 19 december och se att 10.40 lämnar jag Shanghai och 14.20 landar jag i Helsingfors. Kommer att vara i Skellefteå lagom till middagstid, men i huvudet kommer det vara läggdags. Det ser jag verkligen fram emot.


Igår var jag och lämnade in en rulle film på framkallning. Det tog emot lite. Den första bilden på den rullen är sedan före Coldplaykonserten, med bilder från Stockholm, Jönköping, Skellefteå och Kina. Jag var nervös att dom skulle sjabla till något och negativen skulle förstöras eller något. Vet inte varför dom skulle vara sämre på det här egentligen, kändes bara osäkrare än vanligt.
Hämtade ut bilderna idag.
Dom var okej.
Faktiskt inte lika bra kvalitet som på expert hemma på torget, långtifrån på en del foton faktiskt, men dom var okej. Har ju i alla fall negativen, så kan fixa några bättre kopior när jag kommer hem.

På vägen hem från fotoaffären slank jag förbi Starbucks för första gången. Köpte en coffee to go och var spänd av förväntan. Starbucks är ju liksom... Starbucks! Det måste ju vara bra! ... då kom jag på att jag haft rätt ont i magen till och från hela helgen och även idag, och att en kopp kaffe inte skulle vara det bästa. Tog en liten sipp, bara för att prova.
Det var grymt gott. Och jag hällde ut det. Skit.

Bara lite kort



Han sköter fortfarande sitt jobb




De tecken jag lärt mig skriva. Hade inte mycket på jobbet, så kunde växla mellan att rita och lägga ner plastpåsar i en låda.
Tänk en numrering uppifrån neråt och från vänster till höger, 1-12. 6+7= Suzhou, 10+11= You Na = Jonatan = jag.



Fick en påse med posten idag, imponerande vad dagens brevbärare kan göra!
(fast egentligen skickades den från mina föräldrar via min svenska chef som kom tillbaka till Kina idag)



Påsen innehöll godis, öronskölj, lite mer godis, pulversoppor och fototidningar, lycka!

Åh, och grattis till pappa som fyller år idag, hipp-hipp-hurra va bra!


39

Det börjar bli kallare här. Och jag har två inneboende.

Kylan först. Igår var första dagen som jag hade på mig långärmat på jobbet, och det var mest för att de flesta reagerade på att jag hade t-shirt i förrgår. För helt plötsligt har alla börjat ha jacka på sig? Det är fortfarande någonstans mellan 15 och 20 grader, och när solen kommer fram så är det absolut t-shirtväder. Men hepp, dom är köldkänsliga och har på sig jacka hela tiden. Även inomhus. Så i går tog jag långärmad mest för att undvika frågor.
Lustigt hur sådana där små saker kan göra att dom hakar upp sig helt. Som gången jag tog med mig väskan till matsalen. Alla kollade konstigt och frågade saker som "ska du iväg sen?" eller "vågar du inte lämna den med arbetarna? du kan ställa den inne på kontoret, det är lugnt!" osv. Eller dagen vi fick ett bröd till maten, och jag åt den tillsammans med maten istället för efteråt, som är det kinesiska sättet. Då trodde dom att jag inte tyckte om maten och fyllde på med annat istället. Hej och hoj.

Mina inneboende. 55+ åriga Chris från England och hans kinesiska fru Xiao Feng [sjiao fung] är vänner till min chef Wanchun och får crasha här i lägenheten några dagar. Skulle kanske ha skrivit det här i måndags, för dom flyttar ut imorgon. Jag älskar Chris dialekt, han är uppvuxen och bofast i Oxford och låter precis som Chiefinspector Barnaby i Morden i Midsummer. Tydligen har jag varit riktigt trevlig mot dom, för Xiao Feng lämnade adress och telefonnummer till hennes och hennes mammas lägenhet i Beijing om jag ska dit någon gång, så var jag tydligen välkommen att bo där. Och jag skulle även höra av mig om jag hamnade i England någon gång. Det är jag mer sugen på att göra, tydligen fanns det några byar i närheten av deras hem där de spelat in Morden i Midsummer....kuligt!

That's right, jag har tofflor





Men dom är för varma för att användas än.


Humorkommitten uttalar sig

Vill bara uppmärksamma kommentarerna till det förra inlägget.....

Jan-Olov Stålhös
"Ja, läkarna får ju mer och mer pappersarbete! De-dum-tsssj!"

Olov Lindberg
"hur många dumma svenskar krävs det för att stoppa in en papperstuss i örat så att det fastnar? :)"

Kristina Stålhös
"Du kanske kommer att gå under benämningen "Pappskalle" hädanefter"


Ha ha.....
(fast jag skrattade faktiskt en del, särskilt åt pappas)

And it feels gooooooood

Kom just tillbaka från sjukhuset, och kan nu svara på frågan: Hur många kineser krävs det för att ta ut en papperstuss från ett öra?
svaret är: 2, en sjuksköterska att hålla örontittargrejen och en läkare att sköta pincetten. de-dum-tsssj! (trumljud)
Papperstussen var för övrigt omänskligt stor, helt sjukt att den ens fick plats i örongången. Det lät nästan "PLOPP!" då den kom ut.

Tystnad, tack

Under den här senaste månaden så har min tinnitus blivit värre. Jag vet inte vad det är med kineser, men dom verkar inte ha några problem alls med höga ljud. Bussarna och lastbilarna här har tutor som skulle kunna blåsa omkull ett lagomt ostadigt hus, i snitt varannan mopeds bromsar gnisslar så högt att det skär i kropp och själ på mig. Utanför Guan Qian Street satt det en ljudmätare, och den hade ett snittvärde på någonstans mellan 75 och 80 dB. Och det var bara då bilarna för förbi som vanligt, då någon tutade eller så så steg det kraftigt för att gå tillbaka till det normala.
Och ja, man klarar att bli tutad av en buss en gång. Och en gång till. Men när det händer 3-5 gånger bara på vägen till jobbet, varje dag,.. jag vet inte, jag märker av det, så enkelt är det.
Igårkväll var vi på kareokebar igen, och självklart hade jag glömt öronpropparna. Löste det genom att gå till toaletten och trycka lite papper i öronen. Lustigt nog straffades jag genom att nu sitter det kvar papper i örongången.. det tar lite ont, det känns som att jag har lock i örat, jag hör sämre OCH tinnitusen är 10ggr värre än vanligt på det örat just nu. Jag blir som bara .. rädd. Jag menar, jag är 19 år och det är så här nu. Det kommer inte bli bättre med tiden, det tror jag inte. Hur mycket kommer det vara sen? Tinnitus är typ det absolut värsta jag vet.
Jag borde inte tänka på det, för det blir värre då man letar efter det och stressar upp sig över det. Jag tycker bara inte om det.

Googlade lite om hur jag skulle få ut papperet, och snubblade in på den här sidan, http://dbdbdb.nu. Det intressantaste jag hittade var om ljudöverkänslighet, som tydligen är väldigt vanligt i samband med tinnitus. Förklarar varför jag uppfattar ljud högre än typ alla jag känner och varför det är nästan plågsamt att lyssna på bestickskrammel.

Nej, nu ska jag gå och köpa hem lite mat och äta middag och inte göra någonting vettigt alls ikväll. Imorn är det slut på ledigheten och tillbaka till arbetslivet. Fy.


I don't know what about you I miss, but I do. I really do.


Just klar med kvällens uppdrag, snygga till rummet


I'll be doing my best and I'll see you soon

Jag och Kina firade en månad tillsammans för två dagar sedan. Vi valde att inte göra någon större grej av det hela, jag gick runt och tittade på konst och gamla hus tillsammans med Apple på dagen och tog det lugnt på kvällen med lite té och Scrubs på tv. Det var en bra dag, och jag gillar Kina lika mycket som den dagen vi träffades, om inte mer! Jag har inga höga förhoppningar om att det här är ett förhållande som kommer hålla livet ut, men jag trivs med det nu och det är det viktiga.

Haha nämen seriöst, shit, redan en månad. Dagarna känns långa, men veckorna kryper snabbt förbi. Jag tänkte häromdagen på hur annorlunda jag ser på det här stället nu jämfört med hur det var då jag kom hit. Hur normalt allt börjar vara. Som att säkerhetsbälten i taxibilar är långtifrån garanterat. Att aldrig kunna kommunicera fullt ut med någon. Att inte äta potatis eller dricka mjölk (potatis finns inte och mjölken smakar konstigt). Att sörpla ljudligt medan man äter och spotta ut benbitar på bordet. Att konstant vara i centrum (jag sticker ut, så enkelt är det. Folk stirrar inte, men de kollar åtminstonde en gång. Jag kommer förmodligen ha ett stort uppmärksamhetsbehov då jag kommer hem igen). Massor av saker som kändes konstigt och ovanligt från början som på något sätt har blivit rutin. Och det känns så otroligt skönt att ha något som kan kallas rutin. En del kanske tycker att det är ospontant och tråkigt, men jag tycker att en del rutiner är riktigt riktigt sköna att ha. Som i somras t ex då jag lyssnade på P3s sommarprat varje morgon på vägen till sommarjobbet på ålderdomshemmet; varje dag kunde bli hur som helst, någon kunde irra bort sig, bli sjuk eller dö, men jag visste att P3 kommer jag att lyssna på. Samma sak här nu, jag har jobbet, jag har några personer som jag sitter med i matsalen nästan varje dag, jag har gymmet, jag har en affär där jag alltid går och handlar mat, jag har ett café där jag brukar sitta och läsa, och det bästa av allt är att jag börjar ha vänner också. Bao Fei aka biljardkillen är riktigt skön att hänga med. Han har introducerat mig till ett nytt köpcenter som ligger nära gymmet, där jag hittade ett Starbucks och ett Sub-wait for it-way! Och ännu bättre så finns det även en basketplan nära där, där det är streetbasketmatcher varje kväll. Har bara varit där 3 gånger än så länge, men har smått börjat bekanta mig med de som brukar vara där också.
Och intressantast av allt, enligt mig, kinesiskan. Hur bra har den blivit på en månads tid?
Jag vet inte. Vet inte hur mycket man kan kräva att man ska lära sig av ett språk man inte kan något av sedan tidigare och man inte kan läsa bokstäverna. Men det går frammåt, börjar kunna använda mig av det LITE, och ibland hänger jag med litegrann vad folk pratar om också. Men det är ungefär 1 gång av 100. Men ge mig en månad till så ska jag förhoppningsvis vara bättre på kinesiska än vad Bao Fei är på engelska hehe. Han är inte särskilt bra, så det ska nog inte bli världens svåraste uppdrag.

Än så har jag inte kännt av någon större hemlängtan. Knappt någon alls faktiskt. Vill däremot att allt och alla som jag känner ska komma och hälsa på mig här (gör det, hälsa på mig här, gör det!) så att jag kan visa alla restaurangerna, all konstig mat, mitt jobb, mina kineser och allt allt allt som nu är mitt hem och mitt liv.
Fast jag har blivit beviljad en hemresa under jul. Blir väl drygt en vecka eller något sånt som jag kommer att vara hemma hemma, och det ser jag fram emot.
Menja, kortfattat så trivs jag bra här. Väldigt bra. Kom och hälsa på mig så blir det ännu bättre än så. Peace.


Tiger Hill, en kunglig trädgård stor som en djungel, en söt tjej på en restaurang och en bro










What just happened?

Satt här vid datorn i lugn och ro, i mina alldeles för stora pyjamasbyxor, efter en låååååång dag på seightseeing med Apple. Klockan var halv 11, jag var vråltrött. Det knackar på dörren?
Jag öppnar.
Där står min biljardkompis? Och han gör världens min av största lättnad då han ser mig, trots pyjamasbyxorna, för tydligen hade han hört fel lägenhetsnummer när jag sa det förut och nu hade han gått runt och letat rätt lägenhet. Hade inte riktigt räknat med att han skulle dyka upp såhär.
Missförstå mig inte, jag blev verkligen skitglad att se han, men jag har haft vissa tveksamheter mot att ta hem kineser till lägenheten. Det är en stor lägenhet, även i svenska mått, och en kines som tjänar bra tjänar 1000 kr i månaden. I min lägenhet finns en fet tv, min dator, min gitarr, min kamera. Medelmåttig i Sverige, rätt så rik i Kina. Jag vill som bara inte skrämma bort dom eller vad man säger, vill inte att dom ska se mig som "en rik" och det blir någon sorts social statusskillnad. Men han tog det bra eller vad man säger, konstaterade att det är en väldigt stor lägenhet att bo ensam i och sen så började han drilla mig att uttala kinesiska rätt. Blev en hel del skratt då vi nötte ZH, han närmast skrek drzhh och sen gjorde jag samma sak, han sa NO! DRZHH! och jag hörde ingen skillnad från senast och sa likadant. Om och om och om och om och om och om och om och om igen. Han är ju bra härlig. Skickade dock vänligt iväg honom 20 över 11, jag behöver sova. Verkligen. Ska tydligen hänga med han imorn också. Coolers.

Doesn't mean I didn't get what I deserved







Ett år sedan jag på riktigt fastnade.


Månkaka


You got me all wrong

En sån där lång dag som segar sig förbi, samtidigt som den på något sätt bara har försvunnit när man tänker tillbaka på den. Började riktigt tidigt i morse då jag vaknade och somnade om och vaknade och somnade om och vaknade och, ja du fattar. Drömde att jag kunde flyga, och jag flög som aldrig förr, det var hur häftigt som helst. Tror dock att den oroliga sömnen berodde på att jag var lite nervös. Jag hade nämligen en date idag. En kompis date. Första gången sedan jag kom hit som jag skulle umgås med någon som inte är från jobbet och eller som inte har till uppgift att lära mig något. Jag och en kille som jag pinsamt nog har glömt namnet på och som jobbar på en restaurang runt hörnet hade bestämt att vi skulle dra och spela biljard en timme innan han började jobba idag. Det var riktigt roligt, även om hans engelskakunskaper kan motsvaras med en 11-åring i Sverige. Men det är typ lättare med sånna som är riktigt dålig på engelska? För då måste dom göra sig förstådda på kinesiska och lite engelska och förklarar med kroppsspråk och upprepningar. Dom som kan prata lite engelska håller sig bara till engelska och letar ord och hakar sig, och det blir lite trögare.
Det roligaste han sa under den dryga timmen vi var i biljardhallen var om hans flickvän. Alla här frågar om man har flickvän, och då jag svarar att jag inte har det frågar alla häpna "varför inte?". Han var inget undantag. Efteråt frågade jag om han hade det, och det hade han. Då frågade jag om hon var snygg och han gjorde en skala med händerna. Vänsterhanden var piaoliang - vacker, och högerhanden chou - ful. Sen slog han ihop händerna och sa något som jag antar betyder ungefär "ganska snygg". (det lät inte så roligt nu, men det var fantastiskt roligt just då(och ja, jag vet hur irriterande det är att höra roliga historier som "egentligen är jätteroliga!"))
Efter kom Jing Jing över och vi hade kinesiska/engelskalektion, hon for, jag gjorde middag, såg lite Scrubs och O.C., drog til gymmet och på vägen därifrån gick jag ner till sjön och tittade på alla värmeballonger som alla släppte ut ikväll. Mid-Autumn Festival kallas den här högtiden på engelska, och den grundar sig i en gammal legend om en älva som for till månen och nu bor där alldeles ensam. Nu sympatiserar man med henne genom att en dag om året träffa familjen, äta god mat och runda av med en Moon Cake. Självklart infaller den dagen alltid en dag då det är fullmåne.
Det var riktigt häftigt att se, det var första gången jag var ner till sjön, även om jag sett den på håll flera gånger. Såg det 120m höga pariserhjulet på andra sidan och stora hotell och upplysta parker och turistfärjor som gled runt på vattnet. Lite konstig känsla att vara ensam också mitt i allt det där, medan alla andra går runt med sina familjer och vänner. Känns ju bra att jag har träffat restaurangpojken och Jing Jing idag, men det är absolut inte samma sak som att umgås med folk man kan kommunicera med fullt ut. Ska dra mig isäng nu, imorn har Apple lovat att ta mig till en av Suzhous vackraste trädgårdar, Hu Qiu - Tiger Hill.


Dreaming of the Osaka Sun








En arbetsdag, del 3

Komma hem


Titta och njut, för så där bra väder har det bara varit en gång under de 26 dagar jag varit här i Suzhou. Av husen där rakt fram så är det huset längst till höger som jag bor i. Av 23 möjliga våningar så är jag på tredje. Kvarteret är ganska så asbra. Ingången är inte från gatan utan från "baksidan". Från gatan går man in mellan husen, och där inne på gården finns det alltid en massa barn som spelar fotboll eller åker skateboard, lite småpalmer och buskar och en liten butik där jag brukar köpa vatten. På grund av nationaldagen så är de flesta av buskarna dekorerade med belysning nu och det hänger flaggor lite här och var.
Utsidan av kvarteret är proppat med butiker, små restauranger, massage och spa-ställen, djuraffärer, en DVD-affär och en biljardhall. Drygt 300 m från lägenheten, typ där bilden är tagen, finns det ett stort restaurangområde, och ungefär 300m till vänster om bilden är köpcentret Tian Hong, eller Rainbow, så jag har faktiskt allt jag behöver inom 5 minuter gångavstånd från hemmet.


I rum 301 bor jag. Lägenheten är grymt stor och just nu har jag 3 sovrum och en toalett som jag inte använder alls. Dörren låses så fort man stänger den, så jag är konstant livrädd för att jag någon gång ska gå hemifrån utan nyckel, särskilt eftersom jag har en ovana att lämna telefonen hemma lite då och då.


Direkt till vänster då man kommer in är ett numera flugfritt kök (YES!). Det vänstra skafferiet ovanför kylskåpet var stället de brukade hålla till i. Jag kollar nervöst fortfarande alla skåp varje dag jag kommer hem, utifall att det skulle vara någon där. Men jag har bara sett en fluga där i hela den här veckan, så jag tror att dom kan klassas om inte Utrotade så i alla fall Utrotningshotade.
Spisen är en gasspis, och första gången var det lite nervöst att laga mat över en riktig eldlåga, men nu tycker jag bara det är hur bra som helst. Jag menar, det är varmt på en gång man startar plattan, tiden det tar att koka upp vatten halveras typ. Och har en vattenkokare också, så laga mat går på typ nolltid.


Till höger är vardagsrummet. I brist på sällskap så är det oftast där framför TVn som jag äter. Men det är ganska så trivsamt att börja dagen med lite frukost och ett avsnitt Scrubs. På väggen till vänster sitt strömbrytaren till hela lägenheten. Förra veckan hade jag lite problem med att elen gick flera gånger per dag, och då var jag tvungen att springa dit och meka lite. Det var lite jobbigt då elen gick under natten, man tänker lätt att man inte behöver något lyse då ändå och fortsätter sova, men vaknar till litegrann då man kommer på att även kylen/frysen är avstängda då.
Dörröppningen till höger är sovrummet där jag bodde de första två veckorna innan Nils flyttade ut.


Där rakt fram är mitt sovrum. På vägen till finns till höger ett sovrum och till vänster en toalett med badkar (som bara sprutar ut kallvatten, så det ger ingenting) och ett till sovrum.


Och här har jag äran att presentera mitt sovrum, och världens fulaste och mest snabbgjorda panoramabild. Gillar särskilt skarven på dörren uppe till höger. Aja, det är i alla fall här jag sover och sitter jag vid datorn så är det oftat här. Brukar bära ut den i köket och sätta mig vid köksbordet då jag ska redigera bilder eller om jag vill lyssna på musik medan jag gör mat eller bara hänger i vardagsrummet.
Om man fortsätter in i rummet, alltså bakom mig, så kommer man till en till toalett och även en liten hörna där dom klämt in en garderob.

Insåg att det här mer blev en husvisning.. när jag kommer hem i alla fall, så börjar jag oftast med att göra mat. Eller handla mat. Eller strunta i det och gå ut och köpa något på en restaurang här i närheten. Eller så går jag och gymmar. Ja, det är nog mest det jag gör under arbetsdagar. Jag kommer hem vid ungefär halv 6 och för att orka med nästa arbetsdag ordentligt så måste jag lägga mig senast 11, och jag har börjat inse att då man ska laga mat och gymma och handla mat och sånt så är inte det så mycket tid att röra sig på. Åh, och ibland kilar jag ner till ett café här i närheten och sätter mig och läser. Håller fortfarande på med Ciderhusreglerna som jag började på i..juli tror jag. På helgerna brukar jag ta mig ut lite mer och se stan, känns så slöseri att bo i en sån här stor stad och bara hänga i lägenheten liksom. Men på vardagar har jag inte så mycket val, eller ork. Well, det där är min arbetsdag. Börjar vid halv 7 då jag stiger upp och slutar vid 11-tiden då jag somnar. Efter 3 veckor här har jag börjat få något som kan kallas för vardag.


RSS 2.0