Eating Animals
Jag har aldrig blivit så fänglsad av en faktatext som av boken jag håller på att läsa just nu, Eating Animals av Jonathan Safran Foer. Fängslad, fascinerad, äcklad, ledsen och..och..ja, massor av andra adjektiv i samma stil.
Den handlar såklart om att äta djur, hur vi får maten på vår tallrik, vilka pengar och vilka makter som ligger bakom, hur djuren behandlas på fabriksfarmarna och hur vi påverkas av att äta det köttet. Kalla mig stenhjärtad, men jag har aldrig påverkats särskilt av tankarna om hur djuren lever. För mig är kött mat, det är naturligt att äta kött, människan har gjort det i alla tider. Och dom där djuren som lever på de där fabrikerna, dom har ju liksom inget annat att jämföra med.
Är vad jag har tänkt.
Och är hur jag fortfarande tänker i viss mån.
Men det som verkligen får mig att vilja förändra min diet är när jag läser om miljö- och hälsopåverkningarna. Du har ju säkert hört om genmanupilation. I stort sett allt kött vi äter idag har blivit genetiskt modifierat på något sätt, det vet vi om vare sig vi erkänner det för oss själva eller inte. I flera generationer nu så har djuren avlats fram för att få fram nya raser av grisar, kycklingar, kor etc som växer sig större än tidigare, på kortare tid. För att det ska bli lönsammare, såklart. De ska även gärna äta så lite som möjligt för att att spara på matkostnader, men samtidigt växa snabbt. Man får den ekvationen att lyckas genom att föda upp djuren på kosttillskott och tillväxthormoner. Lägg till en hiskelig mängd med antibiotika i maten, för att förebygga sjukdomar som uppkommer då djuren lever så tätt inpå varandra som dom gör.
Alla kemikalierna som djuren proppar i sig försvinner inte bara heller sen. När djuren skiter ut eländet följer det med. Det är svårt att förstå hur giftiga gaserna från den här skiten är. Ifall man skulle stänga av elen i ett normalt rum där grisarna bor (all ventilation osv stängs av) så skulle man dö av gaserna inom några minuter. Det finns inga lagar som bestämmer hur den här skiten, bokstavligt talat, ska tas om hand om, så dom stora företagen brukar gräva ut stora "bassänger" i marken och fylla med bajs. Det har inträffat att människor fallit ner i bajset och dött, på riktigt dött.
Och dom där bassängerna är långtifrån säkra för miljön också. Ämnena sprids ut i marken och i luften och förorenar hela områdena runt fabriksfarmarna. I dom områdena är det en markant skillnad i vardagssjukdomar, som huvudvärk, diarré, näsblod och rethosta. Barnen i området löper dessutom dubbelt så stor risk att få astma.
Antibiotikan som djuren äter som en del av sin vardagliga kost börjar också göra sig märkbar. Många moderna undersökningar pekar allt klarare mot att det har ett direkt sammanband med att allt fler antibiotikaresistanta virus dyker upp.
Allt det här är i och för sig i USA. I Sverige och i Europa är det bättre, vi har bättre kontroller och bättre föreskifter om vad man får och vad man inte får göra. Men jag undrar exakt hur mycket bättre.
Det här är maten vi äter varje dag. Jag blir som sagt
lite äcklad.
Vi bor i sverige Jonte! Här grät folk floder då dom fick reda på att grisarna rör vid varandra i stiorna, och kosttillskotten osv är inte heller så jätte vanliga i Sverige. Så därför så länge du äter svensk kött spelar det inte så stor roll! Sen tänk så här, på femtiotalet bespruta dom dom miljövänlga grönsakerna med DDT som gjorde att massor av människor föddes missbildade, så jag tror inte dom stoppar i djuren vad fan som helst direkt.
as I said, det där var i USA. Jag tror verkligne det är bättre i Sverige. Blir som mest äcklad över att folk faktiskt gör sådär (men ja, jag blir också lite nervös över hur det faktiskt går till med köttet som vi kommer över, ska inte sticka det under stolen)